Mozgásgyakorlatok a kineziológia rendszerében

Szerző : 2014/01/05 8:57:52 kategória: Egyéb, mozgásgyakorlatok | 0 hozzászólás

A bejegyzés célja, hogy rövid betekintést nyújtsak a kineziológiai mozgásgyakorlatok rendszerébe. Ízelítő képpen egyszerű, laikusok által is végezhető gyakorlatokat ill. technikákat mutatok be.

A kineziológia a mozgás tana, orvosi értelemben az izmok és a testmozgás tudományát jelenti. Testünkben olyan mozgásfolyamatok játszódnak le folyamatosan, melyek során az izmainknak váltakozva ki és be kell kapcsolniuk. Ez a váltakozó mozgásfolyamat vezérli a test egyensúlyát.

A testünket több mozgásfajta határozza meg egyszerre:

1. Amikor járunk, futunk vagy úszunk, testünket az un. nagy motoros mozgás működteti.
2. Amikor írunk az agyunk finom motoros mozgása segíti.
3. Amikor pedig gondolkodunk, vagy koncentrálunk valamire intenzíven, vagy valamilyen érzések a hatalmukba kerítenek, akkor a legfinomabb motoros mozgást működtetjük a testünkben.

Mozgásgyakorlatok a kineziológia rendszerében

Az energetikailag megfelelő mozgás – Hakuna-Matata 🙂

Az energetikailag helyes mozgás aktivizálja az életerőnket. Ha a testben kiegyensúlyozatlanságok keletkeznek és felhalmozódnak, akkor hajlamosabbá válunk arra, hogy a stresszhatásokra rosszul reagáljunk. Ezek az energetikai zavarok egy idő után betegségekké alakulnak át testünkben. A kineziológiai gyakorlatok a szervezet öngyógyító reflexét erősítik. Ezek nem torna-, ill. jógagyakorlatok, hanem energetikai gyakorlatok. Saját energiánkat mozgósítjuk a gyakorlatok használatával. A test belső és külső mozgását hozzák egyensúlyba. Amikor felébredünk reggel a legfinomabb motoros mozgás kapcsoljuk be, a gondolatainkat. Nem mindegy, hogy milyen gondolatokkal ébredünk, mert meghatározhatja az egész napunkat. Mivel tudjuk, hogy a gondolatoknak teremtő ereje van, érdemes őket a pozitív irányba „terelnünk”.

Gyakorlat:
Képzelje el a napját szakaszonként úgy, ahogy azt meg szeretné élni. A felkeléstől a munkába indulásig, az utat a munkába való megérkezésig, a délelőttjét ebédig, majd a délutáni feladatait vegye sorba gondolatban. Majd a hazaérkezést a munkából. Végül pedig az esti programját gondolja át. Ez a gyakorlat nem több mint 3-4 percet vesz igénybe.

A világ legtermészetesebb dolga, mikor járunk. Vajon szokott-e figyelni a mozgására, szokott-e figyelni a lábára vagy a kezére járás közben? A következő gyakorlattal nem csak a figyelem összpontosításán van a hangsúly, hanem azon is, hogy ez a gyakorlat járás közben az agyféltekék integrációját szolgálja. Koordinált kapcsolatot hozzon létre a két agyfélteke között, valamint kiegyensúlyozza érzékszerveink energiáját is. De ennél többről is szó van, segít a tanulási problémákban, például a dyslexiás problémák esetén, mint az olvasás, a helyesírás és a számolás vonatkozásában.

Gyakorlat:
Tudatosan figyeljünk a karunk és a lábunk mozgására. Ellentétes kar illetve láb mozgására, majd egy idő után váltsunk azonos oldali mozgásra, és végül ismét az ellentétes kar illetve láb mozgására figyeljünk. Ezt a gyakorlatot, a nap folyamát többször is végezzük el. Semmi más nem kell hozzá, csak tudatos odafigyelés. Ügyeljünk arra is, hogy a lábfejünket egyenes előre rakjuk a járás közben. Lábfejünk se jobbra, se ballra, sem pedig befele ne forduljon. Ez azért fontos, mert így az energia egyensúlyban áramlik a testünkben.

Mielőtt elkezdünk dolgozni, írni, „kapcsoljuk be” az agyunk finom motoros mozgását is egy egyszerű gyakorlattal.

Gyakorlat:
Az egyik kezét tegye a homlokára. Lehet, hogy gyerekkorában sokszor figyelmeztethették, hogy ne támassza a fejét, pedig ezzel aktiválja a tudatos gondolkodását. Ez a terület segít, hogy az ötletekben gazdag megoldások eszébe jussanak. Majd vegyen elő egy tollat vagy ceruzát és egy darab papírt. Rajzoljon köröket, labdát, kör alakú lufit, kör alakú virágokat. Firkáljon, mint gyerekkorában, mikor unatkozott az órán. De most elsősorban köröket rajzoljon, mert ez szimbolizálja az egységet, a teljességet.

A stressz gyakran komoly károkat okoz szervezetünkben. Hatására sokszor érezhetünk tehetetlenséget, cselekvésképtelenséget, melyek önbizalmunkat rombolják. A kineziológiai gyakorlatok sokéves tapasztalatra épülnek. Hosszas kutatómunkával megtalálták a legjobb mozgásgyakorlatokat a stressz miatt kibillent egyensúly harmonizálására. A gyakorlatok egyszerűek és könnyen elsajátíthatók. Még eszköz sem kell hozzá, csak az elhatározás, hogy alkalmazzuk.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.