Ágai

Kineziológia ágai:

Alkalmazott kineziológia
G. Goodheart nevéhez fűződik. Az AK szakterületei megmaradtak alapvetően az orvosi kutatás és alkalmazás keretében, elsősorban manuálterápiás, mozgásszervi és mozgásrendszeri problémák megoldását tűzve ki célul.

Alapja az egészség háromszöge:

 • Strukturális terület: csontok, izmok, inak – manuálterápia, fogorvoslás tartozik ide.
 • Emocionális/mentális terület: érzelmek – pszihológia, Bach-terápia stb.
 • Kémiai terület: allopátia, homeopátia, táplálkozástudomány

Bármely területen alakul is ki a probléma, torzul a “háromszög”, kiegyensúlyozatlanság alakul ki az egész rendszerben.

Touch For Health /TH/ – Gyógyító Érintés
Dr. John Thie nevéhez fűződik, könyve 1973-ban jelent meg.. A Goodheart-csoportba tartozott dr. John Thie, aki úgy ítélte meg, hogy az izomtesztelés módszere olyan lehetőségeket hordoz magában, melyeket nem szabad a laikusok – nem orvosok – elől elzárni. Ezért létrehozta Touch For Health (TfH) – Gyógyító érintés – elnevezésű kineziológiai rendszerét. A TfH-ban 14 fő izom szerepel, minden izomhoz hozzárendelt egy meridiánt, neurolymphatikus reflexzónákat, és neurovasculáris pontokat. Az izmok tesztelésével az egész test energia-állapotát feltérképezhetjük, s a meridiánok, neurolymphatikus reflexzónák, neurovasculáris pontok kezelésével helyreállíthatjuk az energetikai kiegyensúlyozatlanságot. Ezzel az alternatív gyógyászati módszerrel korrigálni lehet az egyes izmok működését, a test energiaellátását, és így a belső szervek működését is. A TfH ötvözi a hagyományos kínai gyógyászat és a kiropraktika, naturopathia, osteopathia elemeit.

Edukeneziológia /EDU-K/
Dr. Paul Dennison pedagógus által létrehozott rendszer. Dr Paul Dennison, Dormann, Delcadó nevéhez a laterális és bilaterális programozás fűződik. Dennison húsz éven keresztül dolgozott az általa alapított oktatási központban, ahol a gyermekek tanulási nehézségeivel foglalkozott. Dennison a homolaterális – azonos oldali – mozgásgyakorlat és a Cross Crawl – keresztirányú – mozgásgyakorlat kidolgozására és a két mozgásforma összehasonlító vizsgálatára alapozta kineziológiai rendszerét. A test és az agy, a jobb és a bal agyféltekék és az agy egyéb dimenzióinak összehangolása, a látás és a hallás energetikai kiegyensúlyozása fontos szerepet játszik az EDU-K rendszerében. Az EDU-K gyakorlatok elősegítik az agyféltekék és mozgás integrációját.

Three in One Concepts: One Brain
Gordon Stokes, Deniel Whiteside, Candace Callaway
Az Egy Agy rendszerének a gerince Viselkedési Barométer. Segítségével tudatos, tudatalatti, és testi szinten beazonosítható a kliens érzelmi állapota. Azok az érzelmek állnak a középpontban, melyek egy stressz alkalmával blokkolódnak. Minden átélt fájdalom, félelem, fájdalomtól való félelem energiablokádokat hoz létre a testben.
Bővebben: One Brain Kineziológia

Behaviorale /viselkedési/ kineziológia
Dr. John Diamond pszichológus fejlesztette ki, Tested nem hazudik c. könyve tette széles körben ismertté módszerét. A környezetünkben lévő képek, színek, szimbólumok, hangok stb. hatást gyakorolnak ránk – gyengítenek vagy erősítenek bennünket. Az érzelmek gyógyító ereje c. munkájában minden meridiánt bizonyos érzelmekhez sorolt.

Klinikai Kineziológia
Alen Beardall nevéhez fűződik. A kineziológiában Ő fejlesztette ki és vezette be a “kézkomputer”, „Fingermodi” használatát. Mudra: szanszkrit szó jelentése: jel, pecsét. Itt energetikai lehívás használjuk.
4 területe:

 • Szerkezeti-strukturális: Izom, csontok
 • Genetikai-táplálkozási /Kémiai terület: személyes ökológia
 • Emocionális: Érzelmi terület
 • Elektromagnetikus: akupunktúra

Hyperton-X (HT-X)
Frank Mahony nevéhez fűződik a módszer kidolgozása. Mahony megállapítása szerint egy hypertóniás – feszült – izom zavart okoz a központi idegrendszerben, s korlátozottá válik az agy képessége a szenzorikus információk – olvasott, írott, verbális kifejezések, érintések, mozgások – feldolgozására. A HT-X segítségével megszüntetjük az izom-hypertóniát, s ezzel nemcsak a test teljesítőképessége növekszik, hanem az agy képessége is az információk világos feldolgozására. Nyújtott állapotban vizsgálva az izmot, az indikátorizom gyengesége hypertóniát jelez, s ezt izometrikus ellennyomással tesszük feszültségmentessé.

Biokineziológia
John Barton 1972-ben alapította Biokineziológiai Intézetét. Tanítványa, Wayne Topping a Biokineziológia módszereit – pozitív és negatív érzelmek hatása az egyes szervekre -, ötvözte a Neurolingvisztikus Programozás, a Touch for Health és az Alkalmazott Kineziológia technikáival, és kialakította saját, Wellness Kineziológiának nevezett rendszerét.

Health Kineziológia (HK)
Dr. Jimmy Scott hozta létre a HK kineziológiai rendszert. Fizikai, pszichológiai és környezeti stresszek korrekciójával foglalkozik, allergiák és táplálkozási hiányok kezelésével, személyre szabott programot ad étrenddel és mozgásgyakorlatokkal. Célja az élet minőségének jobbá tétele. Akupresszúra- pontok tartása, mágnesek, kristályok, homeopátiás substanciák és esszenciális olajok alkalmazása tartozik többek között korrekciós eszköztárába. A HK foglalkozik a geopatikus és elektrosztatikus stressz harmonizálásával, a drogelvonás tüneteinek csökkentésével és nehézfémek kivezetésével. Izomteszteléssel dolgoznak, az izmok segítségével ” lehívják ” az agyban tárolt információkat, elemzik a környezet emberi szervezetre gyakorolt hatását.

Kineziológiai rendszerek közös jellemzői:

 • Izomteszteléssel dolgoznak
 • Céljuk a test energiaegyensúlyának helyreállítása
 • A stressz oldása
 • Különösen nagy figyelmet fordítanak a két agyfélteke integrált működésére
 • Az alkalmazott kineziológia kivételével nem diagnosztizálnak
 • Az egész élet meghatározója a mozgás. Az izommozgás segít információhoz jutni az agyból induló jelzésekkel.
 • A módszer a szervezetet ért ingerre adott válasz tesztelésén alapul.