Története

A kineziológia kialakulásának története

George Goodheart - Kineziológia története

George Goodhart

Az 1960-as években George Goodheart amerikai manuálterapeuta, kiropraktikus / csontkovács / kidolgozta az izomtesztelés módszerét annak vizsgálatára, hogy egy adott izom képes-e funkcióját teljesíteni. George Goodheart, azt tapasztalva, hogy páciensei a kezelést követően bizonyos idővel újra az eredeti panasszal jelentkeznek, kutatni kezdte a jelenség okát. Rájött arra, hogy a hagyományos manuálterápiás kezeléssel a görcsös, feszült izmot kezelve az izompár másik, tónus nélküli fele nem képez ellentartó erőt.

A gyenge ellenpár-izom aktivizálásával tartósan lehet korrigálni a támasztó- mozgatórendszer problémáit. Goodheart kidolgozta az izomtesztelés módszerét annak vizsgálatára, hogy egy adott izom képes-e funkcióját teljesíteni. Az izomteszt a kineziológiában diagnózis és biofeed-back rendszert képez. Az izomteszteléssel felderítjük az izomrendszernek az energiarendszerrel összefüggő kiegyensúlyozatlanságát. Az izomteszteléssel lehívhatjuk az agyban tárolt információkat, és a kölcsönhatás révén vissza is hathatunk az agyra. Agyunk hatalmas kapacitású komputerként működik, s a kineziológia segítségével kapcsolatot teremthetünk ezzel az “adatbázissal”, lehívhatjuk az információkat, s felderíthetjük a “rendszerbe került hibákat”. Mély szinten valamennyi tapasztalat benne van a test és az agy memóriájában, s rendezésre vár. A kölcsönhatás lehetővé teszi, hogy korrigáló hatású beavatkozásokat végezzünk. Izmaink működését agyunk irányítja. Izmaink a központi idegrendszer kijelzőjének tekinthető, s az izomteszt során tapasztalt izomerő – változás megbízható információt ad a tesztelő által feltett kérdésre. Izmaink lekapcsolnak – elgyengülnek” – stressz, kellemetlen emlék, érzés, de egy ilyen hatású szó hatására is. Goodheart az izomvizsgálat e módját Alkalmazott Kineziológiának /Applited Kinesiológy/ nevezte el.

Goodheart tanulmányai és vizsgálatai időrendi sorrendben

1964-ben megjelenik az izomtesztelésről szóló tanulmánya.
1966-ben megjelenik a neurolymphatikus / nyirokkeringést befolyásoló/ reflex zónák és zónákhoz tartozó izmokról szóló tanulmánya.
1967-ben megjelenik a Neurovasculáris / a vérkeringést befolyásoló/ reflex pontok és a hozzájuk rendelt izmok kapcsolatáról szóló könyve.
1969. A koponyacsontok vizsgálata alapjainak kidolgozása.
Frank Chapmann az 1920-as években fedezte fel a neurolymphatikus reflexrendszert. Charles Owen és H. R. Small kutatták tovább ezt a szakterületet, összekapcsolva a neurolymphatikus reflexeket az endokrin rendszer zavaraival. A Neurovasculáris reflexpontok felfedezése Terence Benett nevéhez fűződik /1930/.
1970-es években Goodheart az izmokat a meridiánokkal kapcsolta össze, ezzel a kínai gyógyászat 5000 éves tudományát kapcsolta be a rendszerbe. Elsőként használta az akupunktúrás pontokat az izmok élénkítésére és megnyugtatására.
1974. Terápialokalizáció /TL/ felfedezése: a beteg maga érinti meg a testén a tesztelendő helyeket.
1976. Az állkapocsizület vizsgálata a funkcionális zavarok egyensúlyozásának érdekében.
Alen Beardall nevéhez fűződik a „finger módi” alkalmazása. A rendszer a mudrák alkalmazásán alapul. A „mudra” (szaszkrit szó, jelentése: jel, pecsét) sok jelentést hordozó fogalom. Mudrának neveznek egy gesztust, egy kéztartást, egy pecsétet, vagy egy szimbólumot. Ezek a szimbolikus tartások képiesen jelenítenek meg egy tudatállapotot, vagy tudati folyamatot.
A kineziológia a mudrákat négy területre alkalmazta: Szerkezeti-strukturális, Genetikai-táplálkozási, Emocionális, Elektromagnetikus.
1977. Elmélyítette és bővítette az akupunktúrás munkát.
Goodheart biofeedback-thermo-monitor használatával bizonyította a reflexpontok működését.
Nevéhez fűződik a meridiánok és az izomműködés összefüggéseinek feltárása is.
Goodheart körül kialakult egy lelkes kutatócsoport az izomteszt alkalmazási lehetőségeinek vizsgálatára, kialakult a kineziológia – a mozgás tanának tudománya, s fejlődése két irányban indult el.

Kineziológia Magyarországon

Magyarországon 1992. óta léteznek kineziológiai módszerek, a Touch For Health /TH/, az Edukineziológia /EDU-K/, és a Three in One Concepts – One Brain módszer a természetgyógyászatban államilag elfogadott szakma.